Dier en Milieu

Dier en Milieu

DIER EN MILIEU
DIERENWELZIJN EN DUURZAAMHEID
Op de Heyde Hoeve hebben wij gekozen voor het duurzaam houden van onze varkens. Dat houdt in dat wij de varkens op een respectvolle, diervriendelijke manier houden in onze moderne stallen. De varkens hebben voldoende ruimte en een aparte lig-, eet-, drink- en mestplaats. Onze verzorgers spelen een grote rol als het gaat om het welzijn van de varkens. Zo krijgen onze varkens dagelijks een hand stro. Lekker om in te wroeten en goed voor het contact met de verzorger. Verder zijn er speeltjes in de stal voor afleiding. De moederdieren hebben nestmateriaal in de kraamstal en de biggen blijven 4 weken bij de moeder. Daar krijgen ze naast de moedermelk ook pap om de overgang naar vaste voeding zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het menu van onze varkens bestaat uit granen die zoveel mogelijk in de omgeving worden geoogst. Daarnaast wordt het voer aangevuld met brijvoer. Een zeer smaakvol voer met o.a. wei van de kaas, aardappelstoomschillen en bierborstel.

Efficiënt voerverbruik is essentieel om ook onze volgende generatie te kunnen laten genieten van een lekker stukje vlees. Door onze manier van varkens houden in stallen, hebben wij een optimaal voerverbruik. Daardoor beperken we de uitstoot van CO2!

In onze stallen vangen wij de mest op en deze wordt in een biogasinstallatie omgezet in groene stroom.

Biodiversiteit

Biodiversiteit

Biodiversiteit speelt ook op de Heyde Hoeve boerderijen een belangrijke rol. Zo treft u achter de boerderij in Nuenen een prachtige paddenpoel aan. De diversiteit aan flora en fauna in onze omgeving wordt hierdoor verhoogd. Het is een broedplaats voor amfibieën en insecten. Dat is voor een goed ecosysteem van groot belang. Bovendien is de poel prachtig om te zien en een heerlijke plek om even de rust op te zoeken! Verder zaaien wij akkerranden in met bloemen wat de biodiversiteit ten goede komt en het buitengebied laat bloeien!
Goed voor mens, dier én milieu dus!