Ouderwets lekker

Ouderwets lekker

OUDERWETS LEKKER
DE SMAAK VAN VRÜGER!

Duroc varkens staan bekend om hun uitstekende vleeskwaliteit. Het vlees van onze varkens is mooi gemarmerd, het heeft meer ‘intramusculair vet’. Het vlees is vol van smaak en is mals en sappig. De unieke smaak van Duroc volstaat met het op smaak brengen met enkel wat zout en versgemalen peper. Natuurlijk kunt u eindeloos variëren met kruiden en bereidingen. Varkensvlees is veelzijdig en herontdekt door gerenommeerde chefs. Zij zoeken naar oude rassen met smaak en brengen regelmatig een ‘ode’ aan het varken. Zij verwerken het varken van ‘kop tot staart’ en dat levert tongstrelende gerechten op!

 

HET VARKEN VAN KOP TOT STAART!

Kop

Een varkenskop bij de slager tref je niet vaak aan maar van de kop worden de meest heerlijke producten gemaakt, zoals balkenbrij en zult. Met recht ‘ouderwets lekker’!
Varkenswangen. Stevig vlees want de kaakspieren van het varken hebben veel werk verzet. De wangen doen het fantastisch in stoofschotels. Door het stoven worden de wangen botermals en zit het gerecht boordevol smaak.
Aan de kaak van het varken zit verder het kinnebakspek. Heerlijk smeuïg en zeer geschikt voor het maken van o.a. paté en zult. Ook in de worstmakerij wordt vaak kinnebakspek gebruikt.

Procureur

Mooi doorregen mals stuk vlees van de hals van het varken. Sappig en boordevol smaak. Ideaal om op lage temperatuur langzaam te garen. In de oven of op de BBQ!
Procureurlapjes zijn lekker makkelijk voor doordeweeks. Dun gesneden zijn ze snel klaar en zeer smakelijk bij uiteenlopende gerechten. Procureurlapjes bak je in de boter op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin. Afhankelijk van de dikte nog enkele minuten doorbakken. Laat het vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen en kruid het met versgemalen peper en zout.

Karbonade

Karbonades worden gesneden uit de rug en hals van het varken. Het begint bij mooi doorregen halskarbonades en de schouderkarbonades. Daarna volgen de ribkarbonades en de haaskarbonades. De haaskarbonade is de meest magere karbonade.

Halskarbonade

Mooi doorregen karbonade waarbij het vet voor een heerlijke smaak zorgt. De halskarbonade vraagt om een wat langere bereidingstijd maar is tevens de meest sappigste karbonade. Na 25 – 30 min. braden is het vlees heerlijk mals.

Schouderkarbonade

Na de halskarbonade komt de schouderkarbonade. Aan de schouderkarbonade zit een klein ribbetje. De schouderkarbonade bevat na de halskarbonade het meeste vet en is daardoor ook zeer smaakvol en sappig. Ook de schouderkarbonade braad je wat langer, na ongeveer 25-30 min. is het vlees heerlijk mals.

Ribkarbonade

De ribkarbonade wordt ook wel kotelet genoemd en is wat magerder. De ribkarbonade zit tussen de schouder- en de haaskarbonade. De ribkarbonades hebben een fijne marmering en mogen licht rosé gegeten worden (ca. 6-8 minuutjes bakken).

Haaskarbonade

De haaskarbonade is de magerste karbonade met een stukje van de haas eraan. De haaskarbonade bevat een klein T-botje met aan de ene kant het karbonadevlees en aan de andere kant het haasje. Bak de haaskarbonade in ongeveer 6-8 min. goudbruin, zo blijft deze lekker mals.

Varkensfilet

Varkensfilet is de uitgebeende rug van het varken. Het is vlees is mager met soms een randje vet aan de buitenkant. Varkensfilet is neutraal van smaak en heeft een korte bereidingstijd.

Varkenshaas

Het varkenshaasje bestaat uit de kophaas en de lange haas. Het is een mals stuk vlees uit de rug van het varken. De kophaas wordt vaak gebruikt voor de saté. Uit de varkenshaas worden ook varkensmedaillons gesneden. Varkenshaas bak of braad je vrij kort en is het lekkerst als het van binnen licht rosé is.

Reuzel

Reuzel, ofwel smout is uitgesmolten varkensvet. Hier en daar nog bij de slager verkrijgbaar. Vraag er zeker eens om. Bakken in reuzel heeft vele voordelen. Het vlees krijgt een mooie bruine kleur en een heerlijke geur. Het voordeel van reuzel boven boter is dat het niet verbrandt. Het vet smelt vloeibaar en glashelder weg. Reuzel bevat essentiële bouwstoffen voor het lichaam. Met mate gebruikt is reuzel goed voor de gezondheid!

Bereidingstips

– Laat het vlees altijd goed op kamertemperatuur komen voordat het de pan in gaat!

– Kruid het vlees met versgemalen peper en zout. Bak het vlees het liefst in een klontje reuzel en roomboter. Dat zorgt voor een heerlijke smaak en jus! 

– Heeft u het vlees in de diepvries bewaard? Laat het dan heel rustig in de koelkast ontdooien. Dep het vlees goed droog voordat u het gaat bereiden.

NIEUW IN ONS ASSORTIMENT
Heyde Hoeve droge worst in Vincent van Gogh geschenkverpakking!

Van 1883 tot 1885 leefde en werkte Vincent van Gogh in Nuenen. Hier werd hij geïnspireerd door het boerenleven. Vrijwel zeker zwierf Van Gogh ook over de landerijen van de Heyde Hoeve. Vond hij hier zijn inspiratie voor zijn schilderijen van het boerenleven? Als u in onze omgeving een wandeling in de natuur maakt proeft u nog altijd de sfeer van toen!

Vleesrokerij & zouterij Ad Reinders maakt op ambachtelijke wijze de meest heerlijke droge worstjes van het Heyde Hoeve Duroc varkensvlees. Deze heerlijke droge worst in luxe Vincent van Gogh geschenkverpakking is verkrijgbaar in 3 smaken; walnoot-truffel, olijf en knoflook. Een origineel cadeau!

Benieuwd waar deze droge worst te koop is? Of bent u als detaillist geïnteresseerd in dit product? Neem even contact met ons op, wij helpen u graag verder.

MET EEN KNIPOOG NAAR VAN GOGH!
HEYDE HOEVE CULINAIR
Klik hier voor de overheerlijke recepten van de Heyde Hoeve

+ There are no comments

Add yours