Home » Nieuws » Originals » Heyde Hoeve recept: Knetterend buikspek

Heyde Hoeve recept: Knetterend buikspek

Het is weer voorbij die mooie zomer! Dat wel, maar we houden het barbecuegevoel nog even vast. Wat te denken van een mooi LOW & SLOW gerecht dat we naar binnen brengen? Een mooi stuk Heyde Hoeve buikspek klaarmaken in de oven, daar hebben we geen hete zomerdag voor nodig. Kan ook in de herfst, pakken we meteen een lekker bokbiertje er bij!

Het recept is uitgeprobeerd door een klant en familielid van Tiny Schepers die het buikspek bij een slager kocht en een recensie met ons deelde: “sommige happen extreem mals en lekker, mooi om een buikspek als peperkoek te snijden”. Dit is een varkensbuik die langzaam wordt geroosterd en wordt bekroond met het meest verbazingwekkende knapperige geknetter van je leven. Het is een Koreaans recept, afkomstig van een Amerikaanse website. We hebben het vertaald als “Knetterend Buikspek”. Hier volgt de uitleg.

Voorbereiding

Het komt neer op drie eenvoudige maar cruciale adviezen:

  1. Laat het zwoerd aan het buikspek zitten, niet insnijden
  2. Lage temperatuur, gevolgd door hoge temperatuur
  3. Houd het varkensvlees vlak door gebruik te maken van folie 

Perfect vlees, perfect geknetter en geduld! Het doel is om een stuk varkensvlees zo klaar te maken dat het snijdbaar is en niet als pulled pork uit elkaar valt en uiteindelijk werken we toe naar sensationeel geknetter, de climax van het recept!

Hoe maken we Knetterend Buikspek (Slow-Roasted Crispy Pork Belly) in vijf simpele stappen? 

1. Maak het zwoerd droog ;

2. Olie en kruid zowel het vlees als het zwoerd, wikkel de vleeszijden vervolgens in folie, laat het zwoerd bloot en droog. 

3. Gaar het stuk buikspek langzaam, in 2,5 uur op 140°C zodat het vlees mals wordt.

4. Leg het vlees zo vlak mogelijk zodat ook het zwoerdgedeelte gelijk ligt in de oven (zo horizontaal mogelijk). Hierdoor gaart het zwoerd gelijkmatig.

5. Op het laatst draaien we de temperatuur omhoog naar 240°C, om in het laatste half uur een prachtige zwoerdlaag te krijgen met gekraak en geknetter! 

Wat je nodig hebt om de beste geroosterde varkensbuik van je leven te maken:

Buikspek:

  • Gelijkmatige dikte – Vraag de slager om een stuk dat zo gelijkmatig mogelijk van dikte is met mooie vetlagen tussen het vlees. 
  • Gelijkmatige vorm – Een mooie gelijkmatige rechthoekige of vierkante vorm presenteert mooier. 
  • Platte huid – Zoek een stuk varkensbuik met een droge, platte en gladde zwoerdlaag, geen gerimpeld en nat stuk gebruiken! Dit is belangrijk voor optimaal knetteren 
  • Niet insnijden, als de zwoerdlaag wordt ingesneden kun je het ketteren vergeten
  • Grillkruiden en olijfolie gebruiken om de buik mee in te wrijven . ook zeer geschikt: venkel- en anijspoeder, ook vijfkruidenpoeder smaakt prima!
  • Zeezout – Erg belangrijk voor het knetteren. Het zout zorgt voor de ketterende bubbels op het zwoerd. Geen zout betekent: geen geknetter. Het gelijkmatig verdelen van het zout over het zwoerd is de sleutel naar succesvol geknetter!

Ga zelf aan de slag!

Wil je dit product ook gaan maken? Zoek hier het verkooppunt bij jou in de buurt of bestel online.

Beleef de smaak van vrüger in de Heyde Hoeve Originals. Ga voor meer informatie naar:

www.heydehoeve.nl / [email protected]