Home » Nieuws » Recepten » Mama’s sambal goreng uit Makassar

Mama’s sambal goreng uit Makassar

Recept van Astrid Maagdenberg – 2e prijs Moederdag receptenwedstrijd mei ’17                                                                                                                                   

Ingrediënten
400 g Heyde Hoeve hamlappen
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
4 (Indische) laurierblaadjes
1/2 stengel sereh (citroengras), gekneusd
lombok (Spaanse peper), heel fijn gesneden (hoeveelheid naar smaak)
1/2 rode paprika, in reepjes
1 tl bruine basterdsuiker
1 el sesamolie
1/2 zakje frietsticks van Lays (naturel)
zonnebloemolie
zout en peper

Voor de marinade
ketjap Kaki Tiga (groene dop)
gember +/- 3 cm, schoongemaakt
1 ui, gesnipperd
2 a 3 teentjes knoflook, uitgeperst

Benodigdheden
Kom met deksel, Wadjan (wokpan), snijplank, vleesmes, knoflookpers

Bereidingswijze
Snijd het varkensvlees in niet al te grote stukken en doe deze in een af te sluiten kom. Voeg ketjap aan het vlees toe tot het vlees onderstaat, samen met de schoongemaakte gember en uitgeperste knoflookteentjes. Doe de deksel op de kom en laat het vlees 6-8 uur marineren in de koelkast.

Neem een Wadjan (wokpan) en fruit in zonnebloemolie de gesnipperde ui en een teentje knoflook (uitgeperst). Haal het vlees uit de marinade en voeg het toe aan de ui en de knoflook in de pan, roerbak 8 minuten. Voeg daarna de laurierblaadjes, de sereh en naar wens de lombok (of alleen het puntje) toe. Proef na een minuut of 5 of het vlees gaar is anders bak het een paar minuten langer. Voeg als laatste zout en peper, de bruine basterdsuiker en de reepjes rode paprika toe. Heel even meebakken, de paprika moet wel knapperig blijven. Laat het gerecht afkoelen. Verwijder de laurierblaadjes, de gember en de sereh. Besprenkel de sesamolie over het gerecht en roer om. Voeg voor het opdienen een half zakje frietsticks toe en roer nogmaals om. Lekker met rijst en sajoer boontjes! Dit gerecht kan ook eventueel warm gegeten worden.

Slamat Makan! (Smakelijk eten!)

Heeft u ook een lekker varkensvleesrecept wat u graag met ons wilt delen? Stuur ons een mail, wij zijn heel benieuwd!