Home » Nieuws » Varkenspraat » Kom jij varkens kijken?

Kom jij varkens kijken?

Weekend van het Varken 10 en 11 september 2022

Op zaterdag 10 en zondag 11 september kan iedereen bij 14 varkensbedrijven in heel Nederland varkens kijken en er zelf ontdekken hoe het is om in deze tijd varkenshouder te zijn. In Maarheeze is iedereen welkom bij Heihoef Farmer: Henk Verdonschot. Samen met  andere varkensboeren geeft hij er uitleg over de Nederlandse varkenshouderij. Tijdens het Weekend van het Varken organiseren ze bovendien allerlei leuke activiteiten op hun erf. Het Weekend van het Varken duurt op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Duurzame varkenshouderij produceert naast vlees ook elektriciteit

Moderne varkenshouders willen graag laten zien dat het in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story op 10 en 11 september een open dag bij varkenshouderijen in heel Nederland. Vanachter het speciale kijkraam van Heihoef Farming kan het publiek de varkens uitgebreid bewonderen. Dragende moederzeugen leven er in groepen in een ruime huisvesting. Daar kunnen ze eten, spelen en relaxen wanneer ze maar willen. Een paar dagen voordat de biggen worden geboren verhuist de zeug naar een speciale kraamafdeling. Daar is alles erop gericht om moedervarkens en haar biggen zoveel mogelijk comfort en veiligheid te bieden. Als de biggen worden geboren kunnen ze meteen horen, zien, ruiken en lopen. Ze gaan onmiddellijk op zoek naar hun moeder om er te drinken. Na 28 dagen kan een big al op eigen benen staan. De biggen gaan dan naar de biggenstal. Daar groeien ze als kool.

Duroc varkensras geeft varkensvlees een echt ouderwetse smaak

Henk Verdonschot vormt samen met nog 11 varkenshouderijen in de regio een club van varkensboeren die allemaal het speciale varkensras Duroc houden. Dit ras staat bekend om haar uitstekende vleeskwaliteit. Het vlees van deze varkens is mooi gemarmerd, het heeft meer ‘intramusculair vet’. Het vlees is vol van smaak, mals en sappig. De boeren werken samen om een uniforme vleeskwaliteit te behalen. Ook doen ze er alles aan om de dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke behoeftes te voorzien. De dieren krijgen er elke dag stro en speelmateriaal om zich lekker te amuseren. In de stallen is veel licht en ruimte. Heihoef Farming boeren investeren extra in duurzaamheid. Zo plaatsen ze insectenhotels op hun erf en zaaien ze bloemrijke randen rond hun stallen om de biodiversiteit te stimuleren. In het bedrijf gebruiken ze luchtwassers die geur, stof en ammoniak uit de stallucht filteren en zo de omgeving niet tot last te zijn. Op de daken van Heyde Hoeve varkensstallen liggen zonnepanelen. Daarmee wordt elektriciteit gemaakt voor de eigen stallen en huishoudens uit de regio. Het vlees van hun varkens verkopen de boeren zelf onder hun eigen merknaam.

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Tijdens het Weekend van het Varken is er op het erf van Henk Verdonschot van alles te zien en te doen. Zo vertellen boeren over de varkenshouderij. Kinderen kunnen er knutselen, in de maïsbak spelen en naar informatieve filmpjes over de varkenshouderij kijken. Er staat een veetransportwagen voorzien van de laatste snufjes om het de dieren naar hun zin te maken. Bij de Foodtruck kunnen bezoekers proeven van het varkensvlees van eigen erf. Het Weekend van het Varken in Maarheeze wordt gehouden aan de Hugten 12 en is gratis te bezoeken op zaterdag 10 en zondag 11 september van 11.00 tot 17.00 uur. De adressen en openingstijden van alle andere Nederlandse varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken vind je op www.thepigstory.nl.

Bekijk hier het evenement op Facebook.

www.heydehoeve.nl / [email protected]