Home » Nieuws » Varkenspraat » Kunstproject LUCY

Kunstproject LUCY

In het najaar van 2015 startte FoodLabPeel, een traject van ontmoetingen en samenwerking tussen intensieve veehouders uit de Peelregio in Brabant en creatieve ondernemers. De Peelregio in Brabant staat bekend om haar intensieve veehouderij, een sector waar de afgelopen jaren grote maatschappelijke vragen spelen. Vijf veehouders hebben hun vragen voorgelegd aan een creatief ondernemer en zijn samen gaan werken aan onderzoek en conceptontwikkeling. Tijdens de Dutch Design Week in oktober van dit jaar presenteren de 5 koppels het eindresultaat. 

LUCY
Heyde Hoeve
behoort tot één van de koppels. Samen met kunstenaar Koen Vanmechelen gaan we de uitdaging aan om meer transparantie in ons werk te brengen. Heyde Hoeve produceert onderscheidend vlees en brengt daarmee differentiatie in de markt. Differentiatie is een woord dat Koen triggert, hij ziet culturele en biologische diversiteit als realiteit en kruisen staat daarom al jaren centraal in zijn werk. Koen maakt een start met het kruisen van varkens in het proces naar kosmopolitische varkens die alle genen in zich dragen. Het resultaat van die eerste kruising is LUCY!

Inmiddels is de eerste generatie LUCY geboren! Deze biggen zijn een kruising tussen het hedendaags Duroc varken en de Mangalica , een winterhard Hongaars varken. Op dit moment zijn we bezig met de bouw van een open stal waar LUCY en kroost haar onderkomen zal vinden en bieden we bezoekers een uniek inzicht op het essentieel onderdeel van het proces; het begin. Vanaf +- medio september bent u van harte welkom op de boerderij van de Heyde Hoeve om kennis te maken met LUCY.

Voor meer informatie over dit kunstproject en de deelnemende koppels, klik hier.