Home » Nieuws » Geen onderdeel van een categorie » Heyde Hoeve doet mee aan diergezondheidsproject

Heyde Hoeve doet mee aan diergezondheidsproject

[vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Wij begonnen het jaar goed met een prachtig artikel in de Nieuwe Oogst: Heyde Hoeve doet mee aan diergezondheidsproject.

Artikel door: Jos Thelosen uur

Roy Janssen kwam afgelopen voorjaar op de rijdende trein terecht van varkensvleesconcept Heyde Hoeve. De samenwerking van varkensbedrijven timmert sinds die tijd ook flink aan de weg bij het optimaliseren van de diergezondheid. ‘Beter communiceren en doelgericht samenwerken gaan ongetwijfeld vruchten afwerpen.’

In april 2019 werd Roy Janssen verantwoordelijk voor het onderdeel farming van Heyde Hoeve. Op dat moment ging de handelaar in en transporteur van varkens uit Neerkant de samenwerking met de ketenorganisatie aan. ‘Ik sta helemaal achter de visie van het varkensvleesconcept dat zich het meest onderscheidt op smaak en kwaliteit. Maar op bepaalde punten kan het altijd beter en het moet steeds duurzamer.’

“Alert blijven en de gezondheidslat steeds weer wat hoger leggen”

Welke kluif kreeg u als eerste voor de kiezen?

‘Op dat moment was er een varkenshouder die zich bij ZLTO had aangemeld voor het project ‘Optimaliseren Diergezondheid Varkenshouderij’. Hij was zo enthousiast over de kansen die dat traject voor zijn bedrijf zou opleveren, dat hij ons als Heyde Hoeve tipte. Ik heb me erin verdiept en was ook snel overtuigd van de meerwaarde van het project.’

Dat is meteen een mooie opsteker.

‘Ja. Gezonde dieren zijn de basis voor goede technische resultaten en werkplezier. Als het soepel draait op bedrijven, wordt het voer het meest efficiënt benut voor de productie van smakelijk vlees. Ook is het behandelen van dieren met antibiotica dan minimaal.’

Waarom doen jullie mee als collectief?

‘Als samenwerkingsverband van zelfstandige ondernemers moet je dezelfde conceptvisie hebben en daar vol voor willen gaan. Maar met de belangrijkste pijler onder het merk Heyde Hoeve, het produceren van het smakelijkste varkensvlees van hoge kwaliteit, zijn we er niet.

‘We willen transparant en duurzaam zijn. Dat is de basis voor een volhoudbare productieketen en daar moeten we elke dag aan werken. Optimaliseren van de diergezondheid is zo’n duurzaamheidsthema waarbij de neuzen direct dezelfde kant op staan.’

Is instappen laagdrempelig?

‘In eerste instantie waren we argwanend en wilden we aftasten welke mogelijkheden het project biedt. Elke ondernemer doorloopt zijn eigen traject om de diergezondheid te optimaliseren op zijn eigen bedrijf en met zijn eigen team. Dat is een prima uitgangspunt, maar als groep willen wij een stapje verder gaan.’

Wat hebben jullie al in projectverband gedaan?

‘Iedereen die bijdraagt aan het management op elk van onze bedrijven wordt betrokken bij het optimaliseren van de diergezondheid. Onze keten heeft één leverancier van genetica en we maken gebruik van één dierenartsenpraktijk. Wel doen we bewust zaken met meerdere voerleveranciers.

‘Van elke varkenshouder, bedrijfsleider, dierenarts en voeradviseur, in totaal zo’n 25 personen, is een ondernemingsanalyse opgesteld. Zelfreflectie, kijken in de spiegel hoe je bent en reageert als ondernemer. In oktober zijn de resultaten tijdens een gezamenlijke bijeenkomst uitgediept. Erg leerzaam en het leverde echte eyeopeners op.’

Kunt u een voorbeeld geven van zo’n ervaring?

‘Een van de persoonlijkheidskenmerken van een erfbetreder was ‘afwachtend zijn’. De varkenshouders waar die persoon kwam voor begeleiding en advisering herkenden dat. Zij moesten soms drie keer vragen om een analyse.

‘Afspraken smart maken bleek een lastig punt bij de ondernemersanalyse te zijn. Dat bracht een gesprek met de varkenshouder op gang dat de ZLTO-procesbegeleidster in goede banen leidde.’

Wat is de volgende stap?

‘Binnenkort krijgen we een ondernemerscoach toegewezen. Die gaat op elk van de bedrijven met de varkenshouder of bedrijfsleider, dierenarts en voeradviseur aan de slag.

‘Per bedrijf wordt in teamverband een prioriteitsbepaling gedaan. Oftewel: welk afgebakend gezondheidsitem pakt het team als eerste integraal aan. Dat kan per locatie verschillen en ook de dynamiek van elk team kan anders zijn.’

Wat verwacht u van de komende twee jaar?

‘Het doel is een sterkere verticale integratie in onze keten doorvoeren. De kennis en service rondom het managen van problemen uniformeren. Zo willen we meer grip krijgen op elk facet van het produceren van varkensvlees.

‘Het gezondheidsproject is de aanjager om gestructureerd zaken uit te rollen op elk van de Heyde Hoeve-bedrijven. Beter communiceren en doelgericht samenwerken in teams gaan ongetwijfeld vruchten afwerpen.’

Optimaliseren om antibioticagebruik te verlagen?

‘Actie ondernemen om het gebruik van antibiotica fors terug te dringen, was niet de drijfveer om aan te sluiten. Het draait om dieren gezond houden en daar structureel aandacht aan geven. Regie nemen en slimmer worden. Dan volgt een verlaging van de dierdagdosering vanzelf.

‘Protocollair en gedisciplineerd werken helpen daarbij. Verandering van gedrag en van instelling is dan nodig bij het hele begeleidingsteam en alle medewerkers. Nieuw gedrag aanleren kost tijd en vergt doorzettingsvermogen. Zonder een coach is dat vrijwel onmogelijk. Want niets is menselijker dan ingesleten werkpatronen weer meteen toe te passen als je weer in de stal aan het werk gaat.’

Moet zoiets stapje voor stapje gebeuren?

‘Natuurlijk, we hebben daarom ook echt niet het idee dat we aan het eind van het project klaar zijn. Dat is vaak ook het gevaar: enthousiast beginnen, inzicht krijgen en wat zaken bijstellen. Maar als het project voorbij is, ebt dat alles vaak weer weg.

‘Wij hebben de ambitie alert te blijven, alles op orde te houden en de lat steeds hoger te leggen. Want als er een gezondheidsprobleem bij de varkens speelt en je weet exact wat je moet doen, dan is dat het beste voor het dier, de boer, het milieu én de consument.'[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1579271178097{background-color: #ededed !important;}”]

Project ‘Optimaliseren Diergezondheid Varkenshouderij’

Varkenshouders uit alle windstreken van Nederland kunnen zich tot april 2020 aanmelden voor het project ‘Optimaliseren Diergezondheid Varkenshouderij’. Het project wordt gefinancierd door de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) en mede mogelijk gemaakt door LTO Noord, het LIB en de POV. ZLTO, Faculteit Diergeneeskunde en IRAS zijn de projectuitvoerders. Het project maakt deel uit van de Onderzoeksagenda Varkenshouderij. Individuele ondernemers worden twee jaar lang begeleid bij het optimaliseren van de diergezondheid op hun bedrijven. Een begeleidingstraject wordt specifiek afgestemd op de bedrijfssituatie. Elke erfbetreder die een rol speelt bij het realiseren van die doelstelling, wordt erbij betrokken. In teamverband wordt de diergezondheid integraal aangepakt. Coaching is een essentieel projectonderdeel. Contactpersoon is Heleen Prinsen, specialist diergezondheid bij ZLTO. Zij is bereikbaar via [email protected] of (06) 21212402.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]